sorry de bijlage deed het niet.... Hier de belangrijkste teksten:
3. Gemeten Resultaten:
200 ml Akadama:
Droog: 140gr
Nat: 215gr
Verschil: 75gr water, dus 37,5 ml (%) wateropname per 100 ml product
200 ml Kiryu:
Droog: 150gr
Nat: 200gr
Verschil: 50gr water, dus 25 ml (%) wateropname per 100 ml product
200 ml Kanuma:
Droog: 50gr
Nat: 140gr
Verschil: 90gr water, dus 45 ml (%) wateropname per 100 ml product
200 ml Seramis:
Droog: 75gr (is dus veel lichter dan akadama)
Nat: 135gr
Verschil: 60gr water, dus 30 ml (%) wateropname per 100 ml product
4. Verdere observaties:
De akadama bleekt direct het water op te nemen, er bleef niets drijven, terwijl van de kiryu enkele korrels ook naar een uur nog aan het drijven waren.
Bij zowel de kanuma als ook de seramis bleef tijdens het gehele uur een veel groter aantal korrels drijven.
5. Conclusie
Kanuma en seramis nemen moeilijk water op. Hiermee moet, tijdens het water geven, rekening gehouden worden.
Kiryu neemt het minste water op van allemaal en is hierdoor zeer geschikt voor bomen die weinig water mogen hebben, de dennen dus. (Aangeraden wordt 50% kiryu voor dennen en 30% voor coniferen. Het overige deel bestaat uit akadama met 10% Japans split.)
Seramis is een goede vervanger voor akadama. Is bovendien gebakken en dus sterker. Voor de bovenlaag, in verband met de kleur, wel akadama blijven gebruiken.