Monique stelde me een vraag over het snoeien van lariks, dus ik dacht: kan ik wel een topic van maken.
Lariks groeit als het goed is als kool en kun je gedurende het hele seizoen naar hartelust snoeien.
In het voorjaar ontstaan eerst rozetten van naalden op ouder hout, die de boom produceert op energie van het vorige jaar. Dit betekent nog niet dat de boom leeft. Daarna gaat hij lichtgroene scheuten produceren waarbij de naalden in een plat vlak liggen, zoals ook bij taxus. Dat is groei van dit jaar Op deze scheuten gaan kleine groene bultjes ontstaan, die naarmate de scheut verhout, bruiner van kleur worden en duidelijker zichtbaar. Ik laat scheuten altijd minstens een paar weken groeien tot minstens een centimeter of vijf voordat ik snoei, om de boom te laten profiteren van de fotosynthese.
Als je geen lengtegroei wilt, snoei je de scheut helemaal terug. De boom zal reageren door aan de aanzet van de scheut massa's nieuwe knoppen te maken. Foto2. Daar kun je dan rigoreuze knopselectie op loslaten, zeker in de top van de boom, want lariks is ernstig apicaal dominant, en zullen snel topzwaar worden ten koste van de lagere takken.
Als je wel lengtegroei van de scheut wilt, kies je de gewenste knop(pen) en snoei je de scheut voorbij die knoppen. Op die manier kun je in één seizoen al snel een serieuze nieuwe tak maken. De knoppen zullen in hetzelfde seizoen of anders het volgende uitlopen. Een lariks kan makkelijk scheuten van 30 a 40 cm maken. Alle ongewenste knoppen, zoals die naar beneden groeien, haal je weg. Foto1. Deze scheut is half verhout en heb ik niet gesnoeid, omdat ik van de energie wil profiteren. Daarom lopen de knoppen niet uit.