Hoi,
Het opkweken uit zaad is een project waar je een zeer lange adem voor nodig hebt, en welke zeker geen garantie op succes is. Hou dat in de gaten voor je besluit of je dit wilt gaan doen.
Het makkelijkste is het om zaden te zaaien op een min of meer natuurlijk moment in de groeicyclus. En dat is in de loop van de winter.
Het koel opslaan heet stratificeren. Sommige zaden hebben dit nodig om te kunnen kiemen (Eigenlijk alle zaden van planten die in ons deel van de wereld voorkomen). Deze koude periode is nodig om kiem-remstoffen af te breken. In de natuur zorgen deze ervoor dat de zaden pas na de winter kiemen, waardoor ze meteen kunnen groeien & betere overlevingskansen hebben.
Als je 10 zaden koopt, kan je het beste ook 10 zaden zaaien. Buiten dat zowieso de kans groot is dat niet alle zaden opkomen (Sommige soorten hebben een kiemingspercentage van ruim onder de 50%), worden zaden vaan niet beter. In het algemeen geld: Koel en donker opslaan, en hoe groter de zaden, des te beter de bewaarbaarheid. Maar zoals alle grove regels zijn hier ook weer uitzonderingen op.
Zaaien kan op zoveel manieren.. In een zakje met vochtig zand in de koelkast, in een nat doekje in de koelkast, in een potje buiten.. Stratificeren in de koelkast heb ik slechte ervaringen mee. Ik ben een voorstander van zaden in een potje met zaaigrond, in een hoekje van de schuur waar de temp tot vriespunt daalt en daar vochtig houden. In het vroege voorjaar in de gaten houden en bij kieming in de tuin zetten.
Ik ken de winkel. Gevarieerd succes, Ik heb soorten die 100% kiemen, en soorten met 0% kieming.