Inderdaad wat leatherback zegt.
Voordat het -10 was, was het al een paar weken frisser. De boom reageerd op de kou, hoe langer het fris/koud is, hoe beter de boom tegen de kou bestand is. Bij de den wordt de sapstroom naarmate het kouder wordt 'dikker' een soort 'antivries' middel. Zodat deze als het vriest nog steeds vocht via wortels opnemen om naar de naalden te sturen.
Op het moment dat jij de boom binnen zet, is de sapstroom nog dik en weinig worteldruk om de naalden van water te voorzien. Maar door het binnen zetten van de boom staat deze direct op huiskamer temperatuur. Dit in combinatie met de droge lucht, zorgt voor enorm veel vochtverlies van de naalden. Wat resulteerd in bruine naald tipjes aangezien die geen vocht meer kregen.
Hopenlijk is nu alleen het aanzien van de boom wat minder. En zal deze zich herstellen.
Houdt er rekening mee dat de boom ook tweejarige naalden heeft. Dus naalden van afgelopen jaar worden volgend jaar gewisseld. Of je moet gaan plukken, als de nieuwe groei dit jaar goed en gezond is. Maar aangezien de boom een 'tik' heeft gehad, waarschijnlijk verstandig om niet te veel te gaan rommelen aan de boom het komende jaar.
Voldoende is om in de winter de wortelkluit te beschermen, en de boom uit de wind te zetten.