Menslief, al wat je hier over zaden leest.
De meeste boompjes voor kwekerijen worden niet meer op de kwekerijen zelf gezaaid maar in gespecialiseerde bedrijven, BINNEN in een soort warmte kasten waar ze dagelijks hun hoeveelheid licht krijgen om te ontkiemen. Deze zaden, voor optimalisatie voor het programma, zijn natuurlijk voorbehandeld. Als we de trays zien waar de zaailingen uitgekomen zijn, dan staat er minstens 90 % vol, dus al deze zaden komen succesvol uit. Natuurlijk gaat het hier om VERS en NIET VERSNEDEN zaad zoals je overal kan kopen en waar uit winstbejag de onverkochte zaden gemixt worden met de nieuwe.
De zaden reageren dus op licht, temperatuur en natuurlijk vocht. Met licht bedoel ik een zekere tijdspanne dat die trays aan kunstlicht/dag blootgesteld worden. Deze zaden worden op het meest ideale tijdstip gezaaid, ze ontkiemen reeds na enkele dagen, hooguit enkele weken en worden zo snel mogelijk afgehard om naar een serre of schaduwzone verplaatst te worden, nog steeds in de originele trays.Na een jaar worden de meeste 'zaailingen/jaarlingen) verkocht, enkel aan professionelen. Je koopt dan bv Fagus Crenata van 20/30 cm met een wortelkluitje diameter 2 cm, hoogte 10 cm.
Maar voor de gewone liefhebber.
Zaai in de optimale omstandigheden. Hou rekening met de rusttijden en kiemduur, dat vindt je wel ergens terug. Je kan buiten zaaien, dat is éénvoudig en het meest natuurlijke, maar hou rekening met veel verlies. Ook zaden goed beschermen tegen insecten en knaagdieren. Hou er ook rekening mee dat, als je nu bv Pinussen buiten gaat zaaien, dat die niet voor maart/mei gaan uitkomen en dat je dus 5 maanden minimaal risico hebt op allerhande verlies.
Ik selecteer eerst mijn zaden, desgevallend laat ik ze een koude periode doormaken en zaai ze BINNEN, meestal in een serre met bodemverwarming. Eens uitgekomen, en dat gaat vrij snel, laat ik ze afharden en zet ze gewoon buiten lichtjes beschut. Omdat ik zaai in trays met individuele verdeling, die zo in de verwarmde kweekkas gaan, kan ik tussen maart en mei tot een zestal kweeksels realiseren. Deze kas kan ook dienen voor het stekken. Bepaalde soorten, zoals Ulmussen, kan je beter stekken. Hierdoor ben je zeker van het aspect van de plant (blaadjes) want bij zaden kan dit weleens tegenvallen (grotere bladeren).
Een ultieme raad : maak je het leven niet moeilijk en werk enkel met buitenbomen, wat hun soort ook moge zijn,