Even een stukje van Janine Droste gekopieerd van haar site.
Ik hoop dat dit zo mag!
Verzorging Satsuki.
STANDPLAATS.
In het voorjaar :
Haal de boom zo snel mogelijk uit de winterberging als het niet meer vriest. De Satsuki gaan binnenkort weer bloeien en hebben veel behoefte aan zonlicht.
Tijdens de bloeiperiode :
Zet de Satsuki in de ochtendzon tot ongeveer 10 uur. Zet ze dan op een schaduwrijke plaats beschermd tegen wind en regen.
In de zomer :
Zonlicht is belangrijk voor de groei van Satsuki. Te weinig zonlicht resulteert in minder of zelfs helemaal geen knopvorming. Draai de boom regelmatig naar het zonlicht toe. Dit zorgt ervoor dat de boom gelijkmatig blootgesteld wordt aan zonlicht en dat de groei overal gelijkmatig verloopt. In de zomer, wanneer de knoppen gevormd worden, hebben ze dagelijks een minimum van vier uur zonlicht nodig. Tijdens de hete zomermiddagen moeten de Satsuki in de schaduw gezet worden.
In het najaar :
De Satsuki heeft nog geen bescherming nodig. De eerste vorst zal de boom goed afharden en langzaam in winterrust brengen. Voorzie een winterberging in geval van langere vorstperioden.
In de winter :
De Satsuki moet tegen strenge vorst beschermd worden. Een volgroeide, al verscheidene jaren oude Satsuki kan best tegen enkele graden onder nul, zolang dit geen weken duurt. Je kunt oudere Satsuki perfect tot -5°c buiten laten en kleinere tot -2°c zolang het alleen 's nachts vriest. Om een goede "bloemzetting" te krijgen, moet de Satsuki een "koude" periode doormaken. Het grootste gevaar in onze streek is uitdroging door de snijdende oostenwind. Het komt voor dat de bast van een Satsuki springt bij te lage temperaturen.
Bij vorst is overwinteren in een koude, goed geventileerde kas (serre) ideaal. Bij zeer strenge vorst (-5°C en meer) kan er best bijverwarmd worden met een petroleum vuurtje.
WATER GEVEN.
De grootste vijand van de Satsuki is kalk. Gebruik daarom zacht water, zoals regenwater. De kluit mag nooit uitdrogen. Vlak voor en tijdens de bloeiperiode moet veel gegoten worden. Regelmatig benevelen komt de Satsuki ten goede. Satsuki zijn groenblijvend, dus moet ook in de winter het vocht op peil gehouden worden. Het spreekt vanzelf dat er tijdens de wintermaanden minder gegoten moet worden.
SNOEI :
Snoei dient niet alleen om de vorm te behouden, maar ook om de kracht van de boom evenredig te verdelen over al het loof. Hierdoor zal de boom volgend jaar weer prachtige bloemen maken.
ONDERHOUDSSNOEI :
Snoei - als het doel bereikt is - om de vorm van de boom te behouden.
HET SNOEIEN VAN ONGEWILDE SCHEUTEN :
Scheuten op de stam, scheuten die naar boven of/en naar beneden groeien moeten verwijderd worden. Deze scheuten kun je best met de hand losbreken en niet afknippen.
In de vroege lente:
Scheuten die rond de bloemknoppen het licht wegnemen moeten verwijderd worden.
In de lente:
Een teveel aan bloemknoppen wordt weggehaald voor de knoppen opengaan.
Na de bloei:
Verwijder de uitgebloeide bloemen samen met het vruchtbeginsel. Voer de standaard snoeimethode uit.
BEMESTEN :
De beste resultaten met bemesten worden behaald met het gebruik van organische bonsaimest zoals "Bio-Gold" of "Abura-kasu". Organische meststoffen zorgen voor groenere, meer vitale bomen met sterke en gezonde wortels.
VERPOTTEN :
De beste tijd om te verpotten is het voorjaar, voor het uitlopen van de nieuwe knoppen ( half maart tot eind maart ) of na de bloei ( juni tot half juli ). Verpot in 100% "Kanuma" , een Japans vulkanisch product met een verhoogde zuurgraad.
Nelis