Een niet geheel winterharde boom in de volle grond zetten is vragen om nog meer moeilijkheden want hij moet in het najaar immers weer opgepot worden.
Je zou kunnen overwegen om bij deze boom een noodverpotting toe te passen omdat er waarschijnlijk al een flinke wortelrot aanwezig is. Misschien kan onderstaand artikeltje door een goede vriendin van mij geschreven daar bij helpen.
Kamerbonsai/Mallsai een goede herstart geven.
De bonsai die als binnenbonsai worden verkocht zijn meestal afkomstig uit de warmere landen met een gematigd klimaat. Het meest aangeboden zijn o.a. de Ficus, Ulmus, Zelkova, Ligustrum, Serrissa en Carmona soorten.
Dit soort planten worden letterlijk per hectare opgekweekt en zijn vaak al meer dan 10 jaar oud. Wanneer de productieperiode ten einde is worden ze opgepot in meestal zeer vette klei en in donkere zeecontainers getransporteerd. De overlevers komen vervolgens vrij uitgedroogd bij de groothandel terecht. Die geven de plant heel veel water waardoor de plant fris jong blad krijgt. Vervolgens wordt de bonsai een laatste keer gesnoeid en naar de winkels vervoerd. De plant is nu werkelijk totaal uitgeput. Met de laatste restjes energie is de plant nog eens uitgelopen. Nieuwe wortels worden in ijltempo gevormd op zoek naar voedsel, maar dit is vaak onmogelijk omdat de potjes al geheel vol zitten met al dan niet rottende wortels. Het is dus niet zo verwonderlijk dat deze plantjes het maar al te vaak niet overleven, maar door een goede behandeling direct na aankoop ze het meestal wel redden.
Koop zo´n kamerbonsai het liefst in het voorjaar. Licht hem vervolgens voorzichtig uit de pot, en bekijk het wortelgestel. Waarschijnlijk is dit gestel precies even groot als de pot en staat het in vette harde droge klei dat bijna geen water meer op kan nemen. Pak vervolgens een eetstokje, en probeer heel voorzichtig zoveel mogelijk klei te verwijderen zonder al te veel wortels af te breken. Zet de bonsai in een grotere schaal, in een voedselrijk goed doorlatend substraat. Geef na vier tot zes weken extra stikstofrijke bij voorkeur organische voeding. Laat de plant nu flink uitgroeien, het liefst zelfs tot na de winter. De vorm van de bonsai gaat in snelle tijd verloren. In het volgende voorjaar is de boom meestal geheel op krachten gekomen en barst van de energie.
Nu kan de bonsai weer terug in vorm worden gesnoeid. De bonsai kan nu uit de grote pot gehaald worden, en de grote en donkere wortels worden zover ingesnoeid, zodat hij weer terug in zijn oude potje kan. Plant hem ook nu in een goed doorlatend mengsel. Na enige tijd al naar gelang het substraat dat u gebruikt wordt er bij gemest met een langzaam werkende meststof. Dit kan een speciale bonsaimest zijn maar ook andere mestsoorten met een gelijkwaardige NPK waarde voldoen heel goed, gebruik voor bonsai wel altijd de halve van de op de verpakking aangegeven dosering. Nu de wortels weer gezond zijn moet u zorgen dat ze in goede gezondheid blijven. Heel belangrijk hierbij is het op de juiste manier geven wat water. Geef geen water op vaste tijden maar alleen dan wanneer de bonsai het nodig heeft. Heeft u een goed doorlatend substraat gebruikt dan is teveel water geven bijna niet mogelijk. Geef dan ook per keer zo veel water dat aan alle kanten uit de pot loopt. Wacht nu met water geven tot de kluit weer bijna helemaal droog is maar laat deze nooit helemaal uitdrogen! Is de kluit toch te ver uitgedroogd, dompel de pot dan gedurende 10 minuten in een bak water. Heeft u een minder goed doorlatend substraat gebruikt houd dit dan altijd licht vochtig maar nooit te lang nat om wortelrot te voorkomen.
Anne.