Een tijdje geleden heb ik onderstaand artikel samengesteld voor een forum over binnenbonsai wat inmiddels al weer ten ziele is. Misschien kunnen we er hier wat mee of kunnen delen ervan worden gebruikt als Stiky boven aan deze categorie.
Moderators, mochten jullie dit willen/kunnen gebruiken, jullie hebben alle vrijheid om het aan te passen waar jullie maar willen
De start van Bonsai begint voor veel mensen met een gekregen boompje of met de aanschaf van een boompje uit het tuincentrum of een warenhuis zonder te weten om welke soort het gaat. Thuis aangekomen wordt het boompje ergens neer gezet waar hij leuk staat en krijgt dezelfde verzorging als de rest van de kamerplanten. Vaak laat hij na verloop van tijd zijn blad vallen door de onjuiste behandeling met alle gevolgen van dien. Voor al deze mensen volgen hier enkele tips die ervoor kunnen zorgen dat u langer plezier beleeft aan uw eerste Bonsai.
Koop om te beginnen nooit een bonsai zonder te weten om welke soort het gaat, alleen de vermelding bonsai is bij lange na niet voldoende. Meestal kan de medewerker van het tuincentrum of warenhuis u ook niet verder helpen en de informatie die ze geven is maar al te vaak onjuist. Beter koopt u een bonsai bij een specialist die u van de juiste informatie kan voorzien of u doet eerst wat huiswerk. Heeft u toch een impulsieve aankoop gedaan dan kunnen onderstaande tips u misschien een eindje op weg helpen.
Weten over welke plant het gaat is zeer belangrijk. Probeer zo vlug mogelijk de naam van de plant te achterhalen. Alle verzorgingsvoorschriften zijn dan sneller te vinden.
Zet de bonsai op een lichte plek maar niet in de volle zon en nooit boven een verwarming.
Hou de grond vochtig maar niet te nat en niet te droog.
Breng het gietwater op de omgevingstemperatuur en bemest de eerste tijd niet.
Laat de boom langzaam aan zijn nieuwe omgeving wennen.
Er zijn buiten en binnen-bonsai's. Een buiten-bonsai zal het een tijdje binnen wel overleven, maar een binnenbonsai zal het bij te lage temperaturen buiten niet overleven. Een buiten-bonsai die bij aanschaf binnen stond geef je een afhardingsperiode, zet hem alleen bij zachte temperaturen buiten om zo geleidelijk te wennen aan de lagere buitentemperaturen.
Een boom in winter aangeschaft hou je vorstvrij tot in de lente, tenzij je zeker weet dat hij van buiten komt.
Ga niet vanuit een paniekreactie experimenteren als je (volgens jou) abnormale verschijnselen bij je boom ontdekt. Veel planten reageren b.v. met bladval bij wisseling van standplaats. Beginnelingen zien dan toevallige andere omstandigheden als oorzaak en reageren met veranderingen in de normale verzorging die alles nog erger kunnen maken. Ga dus bij abnormale verschijnselen aan een nieuwe plant door met de hierboven beschreven basisverzorging. Let wel op 'echte' ziektetekens, (b.v. insecten, die bij verandering van milieu nog wel eens actief worden) en probeer vooral je kennis te vergroten, zodat je begrijpt wat zich afspeelt zodat u zonodig gepaste maatregelen kunt nemen.
Elementaire plantenverzorging geldt ook voor bonsai. Een dagelijkse controle is vereist. Ziektes en plagen kun je bestrijden met de courante bestrijdingsmiddelen. Heb hierbij altijd respect voor het milieu.
Zoek zo mogelijk contact met een ervaren bonsaiïst of wordt lid van een Bonsaivereniging bij jouw in de buurt, zij kunnen u verder helpen.
Dick.