De Wisteria is een sterke, snelgroeiende en bladverliezende klimplant. In de lente produceert hij lange hangende clusters van blauw-paarse geurende bloemen.

In tuinen wordt hij dikwijls gebruikt om over pergola’s of tegen gevels te groeien. Het geslacht Wisteria bestaat uit meer dan 10 soorten, de meesten daarvan zijn inheems in China en Japan en 2 ervan zijn inheems in Noord-Amerika. De Wisteria bonsai (Blauwe regen) heeft alternerend samengestelde bladeren. Er zijn verschillende cultivars met andere bloemkleuren zoals wit, rose en donkerpaars. Voor bonsai doeleinden zijn de meest voorkomende soorten de Chinese Wisteria (Wisteria chinensis) en de Japanse Wisteria (Wisteria floribunda) die de langste bloem-clusters produceert. De lange fluwelige zaadpeulen kunnen letterlijk exploderen en katapulteren hun zaad ver weg als ze rijp worden. Zaadpeulen en de zaden zijn giftig.

De meeste Wisteria bonsai zijn middelgroot tot groot omdat de lange bloem-clusters hoogte nodig hebben om vanaf te hangen. Wisterias zijn zeer geschikt als bonsai maar hun mooiste kenmerk zijn toch de bloemen. Na het bloeien worden de stam en takken verstopt onder lange bladeren en woekerende ranken en dan zal de Wisteria bonsai vaak terugkeren naar de tweede rij in de bonsai tuin.

Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.

 

Specifiek verzorgingshandleiding voor de Wisteria bonsai boom

Positie: de Wisteria moet in de volle zon geplaatst worden gedurende het groeiseizoen. Zonlicht is essentieel voor het bloeien. Wisterias zijn vorstbestendig als ze in volle grond groeien maar de wortels hebben bescherming nodig als ze in een pot geplant zijn. Een koude maar vorstvrije serre, garage of schuur zijn goede winterplaatsen voor een Wisteria bonsai.

Watergifte: tijdens het groeiseizoen heeft de Wisteria enorme hoeveelheden water nodig. In de zomer is het een goed idee om de pot in een ondiepe schaal te plaatsen die iedere keer gevuld wordt als de boom water krijgt. Hou de wortels vochtig maar niet doornat in de herfst en winter.

Bemesting: Geef vaste organische meststoffen iedere 4 weken of gebruik iedere week een vloeibare meststof of zelfs beide gedurende het groeiseizoen. De wisteria groeit sterk en houdt ervan flink bemest te worden, maar gebruik meststoffen die niet te veel stikstof bevatten. Wisteria haalt zijn stikstof uit de atmosfeer en te veel stikstof zou bladgroei promoten in plaats van bloemen.

Snoeien en bedraden: Harde snoei wordt best gedaan in de vroege lente of na de bloei. Laat de ranken groeien tot juli en snoei ze dan terug. Nadat de bladeren afgevallen zijn kan je de takken en twijgen snoeien en de takstructuur bedraden. Snoei de korte scheuten waar de bloemknoppen opstaan niet af. Als je goed kijkt kan je de bloemknoppen en de bladknoppen van elkaar onderscheiden. Als het bladerdak te dicht wordt in de zomer en de binnenste scheuten te weinig licht krijgen kan je de bladeren uitdunnen maar het is niet aangeraden de hele Wisteria te ontbladeren. Laat niet te veel zaadpeulen tot ontwikkeling komen want zij vragen zeer veel energie van de boom.

Verpotten: verpot jonge Wisterias iedere twee jaar en oudere bomen iedere 3 tot 5 jaar in de lente, voor de knoppen open gaan. Ze verdragen wortelsnoei goed maar met oudere bomen riskeer je best niet te veel. Wisterias bloeien beter als ze wat vol-geworteld zijn. Een standaard grondmengeling werkt prima. De pH waarde zou rond 5.5 tot 6 moeten zijn.

Vermeerdering: Wisterias worden gemakkelijk vermeerderd uit zaad. Stekken, marcotteren en enten is ook mogelijk. Zaailingen zullen niet bloeien voor ze 10-15 jaar oud zijn. Stekken, gemarcotteerde of geënte planten zullen sneller bloeien.

Plagen en ziektes: normaal gezien is de Blauwe regen een zeer sterke en gezonde plant. Poederige meeldauw en bladvlek ziektes kunnen soms voorkomen. Haal aangetaste bladeren weg in een vroeg stadium. Kroongalziekte en kankers zouden moeten uitgesneden worden. Wortelrot kan voorkomen als de wortelkluit te nat is in de rustperiode of in slechte grond. Het gevaarlijkste insect is de Wisteria boorder die tunnels maakt in de transport weefsels en daardoor de boom kan doden. Ongelukkig genoeg is de boorder moeilijk te verdelgen, zelfs met sterke chemische pesticiden.

Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.

 

Wisteria bonsai film

 

Voorbeeld van een Wisteria bonsai boom

Wisteria bonsai boom, Blauweregen