super hoor hank, volgens mij is dit de soort die in bloei komt. er zijn wel een aantal richtlijnen voor de crasulla's. hou je hier aan dan kom je zeker een heel eind.
Crassula's behoren tot de zogenaamde "vetplanten".
In de dikke, vlezige bladeren kan een voorraadje water opgeslagen worden.
Veel soorten komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en groeien meestal in zonnige, droge gebieden.
Ze zijn heel goed in staat om droge perioden te overleven.
Bij het kweken van Crassula's is het belangrijk om daar rekening mee te houden.
Water
Het allerbelangrijkste daarbij is, om een Crassula niet elke paar dagen of elke week "een beetje water" te geven. Dat kan funest zijn voor de plant. Zowiezo wordt de plantvorm daar niet beter van, want je krijgt dan een langgerekte groei, maar de kans is ook aanwezig dat de planten wegrotten.
Laat daarom de grond eerst goed uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. En ALS je water geeft, zorg dan dat de grond de gelegenheid heeft zich echt goed vol te zuigen, bijvoorbeeld door de pot tot de helft in een bakje water te zetten. Wanneer de grondoppervlakte zichtbaar nat is, haal je het potje uit het water en laat het goed uitlekken.
Vervolgens kan de plant weer wekenlang zonder water.
Let op: als de bovenlaag van de grond droog is, wil dat niet zeggen dat de grond onder in de pot ook al droog is. En ook daar moet de grond eerst goed droog zijn, voordat er opnieuw water gegeven wordt!
Van eind oktober tot eind februari is er zo weinig licht dat de planten bijna geen water meer nodig hebben.
Laat in die periode de grond nooit meer helemaal vol zuigen met water, zoals hierboven beschreven.
Hooguit 1 of 2 keer in die periode het potje gedurende een paar minuten in een centimeter water zetten, zodat alleen de onderste 2 tot 3 centimeter van de grond nat worden.
Voeding
Omdat Crassula's langzaam groeien, is het niet nodig om veel voeding te geven. Enkele keren per jaar een beetje kamerplantenmest aan het water toevoegen, is voldoende.
Licht
Een ander belangrijk punt is het licht.
Volop zon, dus bijvoorbeeld een vensterbank op het Zuiden, is ideaal voor Crassula's om ervoor te zorgen dat de bladkleur mooi is/blijft en dat de blaadjes erg dicht op elkaar gestapeld groeien waardoor de mooiste plantvorm ontstaat.
Veel soortjes mogen 's zomers zelfs buiten staan, maar kijk uit voor zonnebrand, vooral als ze net van binnen naar buiten gezet zijn.
Potgrond
Crassula's zijn niet zo kieskeurig wat betreft het grondmengsel waarin ze geplant worden. Wel heel belangrijk is dat het een goed waterdoorlatend mengsel is. Er mag gerust 15-20% zand of fijn grit in zitten om dit te bewerkstelligen.
Een laagje siersteentjes bovenop de grond staat wel heel leuk, maar het is daardoor moeilijker te beoordelen of de potgrond droog is of niet. Probeer eerst een beetje gevoel te krijgen over hoe vaak er water gegeven moet worden, alvorens je met siersteentjes aan de gang gaat.
er voor zorgen dat de ruimte tussen twee paar bladeren niet te groot word anders krijg je van die slappe takken die gaan hangen. 1 nadeel van het toppen van de takken, zodra je dat doet gaan deze splitsen.
bedraden is uit ten boze, ze kunnen een groeispurt krijgen en de takken en stam kunnen erg beschadigt raken. crasulla's tot bonsai vormen gebeurt door middel van snoei.
ik hoop dat je hier wat aan hebt hank.
patrick. (ik blijf je boompjes zeker volgen)