Ik verzoek eenieder om dit boek aan te schaffen of bij een bibliotheek te halen.
De oude versie is hier te vinden in PDF vorm
exa.unne.edu.ar/biologia/fisiologia.vege...ysiologyTaiz2002.pdf
Probeer, zoals anderen aangeven, alles terug te vertalen naar jouw eigen planten. Dat men op youtube dikke takken afzaagt en gigantisch veel ingrepen doet op een reeds ontwikkelde boom, betekent niet dat je het zelfde trucje kunt doen op een zaailing. Je kunt het altijd proberen natuurlijk, met soms een interessant resultaat. Maar, het verschil tussen een dode boom en een levende kan soms flinterdun zijn.
Dat is een hoofdelement wat je niet zomaar mee krijgt in ieder boek. Als je rond zoekt vind je ongeveer een paar honderd verschillende technieken met allemaal ongeveer dezelfde uitkomst. Het verschil zit hem niet alleen in het stadium van de boom, maar ook het beoogde doel.
Ik adviseer veel beginnende tuinders, en ook de mensen die hun rugzakje met kennis vol lijken te hebben, om gewoon eens wat kruiden en 'simpeler' spul te kweken. Planten vertellen veel aan de buitenkant, als je tenminste weet waarnaar je moet kijken. Dat is vaak het moeilijkste kunstje; het leren lezen van planten.
Zodra dat eenmaal goed gaat - en daarvoor moet het een paar keer fout gegaan zijn - dan is vrijwel alles behalve snoei vanzelfsprekend.
Google bijvoorbeeld eens op 'tomato leaf deficiency'. Je zult zien dat een tomatenplant dezelfde signalen geeft als een dennenboom; gele bladpunten wijzen vaak op een te natte bodem of een stikstof-probleem (veel vaker op een combinatie). Er zullen weinig bonsaiboeken zijn die jou die basis voorschotelen. Die basis is echter essentieel bij het oplossen van problemen. Het is super tof dat we heel makkelijk kunnen zien hoe een 150 jaar oude Japanse dennenboom gebalanceerd en uitgedund wordt, maar als we onze planten niet voorbij de 15 maanden krijgen, dan heeft dat weinig zin en zal het meer frustratie opwekken dan oplossen.
Ik heb hoogopgeleide tuinders meegemaakt die zulke basis misten. Ik mag niet in details treden, maar ze lieten hun personeel 2 uur extra werk verrichten en schaften voor 10.000 euro materialen aan terwijl de oplossing zo simpel was als twee bakstenen onder een pot zetten. De oplossing was ook daadwerkelijk twee bakstenen in dit geval. Het heeft 4 jaar geduurd voordat iemand met die suggestie kwam.. Ondertussen was het bedrijf wel 40.000 euro armer, bovenop het dagelijkse uurloon. Door in plantentermen te denken en te redeneren, hebben ze het voor een paar centen op kunnen lossen. Ik vind boeken heilig, begrijp me niet verkeerd. Maar een flinke dosis praktijkkennis is ook goud waard. Die kennis doe je pas op door aan de slag te gaan en bij te houden wat bepaalde acties als resultaat geven. Dat hoeft niet altijd met een bonsaiboom, want om wat bonsai-professionals te quoten: Physiology is physiology.